Vergeten biologische groenterassen terug in de winkel

27 mei 2015

Biologische landbouw zit in de lift, maar het aantal beschikbare rassen voor telers is beperkt. In drie proeftuinen ontwikkelt Estafette Odin een breder aanbod aan zaadvaste groenterassen en granen. Succesvolle soorten liggen binnenkort in de winkel.

‘Meer variatie op het land, in het winkelschap en daarmee op ons bord.’ Zo vat Merle Koomans, hoofd marketing en communicatie bij voedselgroothandel en winkelorganisatie Estafette Odin, het doel van het project ‘Divers en Dichtbij’ samen.

Drie jaar lang verbouwen de telers GAOS in Swifterbant en De Groenen Hof in Esbeek in proeftuinen verschillende soorten groenten, van sla en venkel tot kool en pastinaak. Het gaat om zaadvaste rassen, die beperkt of helemaal niet in ons land worden geteeld. De zaden zijn door Estafette Odin in heel Europa bij telers en zaadleveranciers verzameld. De derde deelnemer aan het project is de Maatschap Dames en Heren Vos in Kraggenburg die verschillende rassen baktarwe test, gecombineerd met traditionele randen met akkerkruiden. Het moet een alternatief opleveren voor de baktarwe die nu nog wordt gebruikt voor biologisch brood, die veelal van ver buiten Nederland afkomstig is.

17 - GAOS - okt - telersbijeenkomst peen en pastinaak   Telers beoordelen peen en pastinaak

Gebrek aan keuze

Het driejarig project van Estafette Odin krijgt steun van het RVO-programma Bedrijven & Biodiversiteit. Achtergrond is de constatering dat de biologische landbouw kampt met een gebrek aan keuzemogelijkheden in groente- en graanrassen. Van lang niet alle rassen is biologisch zaad beschikbaar, en veel soorten gedijen niet zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het huidige groenteaanbod bestaat voornamelijk uit hybride rassen, die de voorkeur van telers genieten vanwege de grote uniformiteit en productiviteit. Maar het beperkte aanbod gaat ten koste van de smaakvariëteit, en leidt ook tot een verschraling van de biodiversiteit op de Nederlandse akkers.

Na de start van Divers en Dichtbij vorig jaar zijn nu voor het tweede seizoen groenten en granen ingezaaid. ‘Voor een deel nieuwe rassen’, vertelt Merle Kooman, ‘en de soorten die het vorig jaar goed deden gaan we nu op grotere schaal verbouwen.’ Het doel is uiteindelijk een flink aantal nieuwe soorten in de winkels en de Odin-groenteabonnementen op te nemen. ‘Met een verhaaltje erbij, zodat mensen ook begrijpen waarom we dit doen.’

Proeverijen

Bewustwording is een belangrijk nevendoel van het project. De proeftuinen zijn ook bedoeld als ontmoetingsplaats voor telers, winkeliers en consumenten. ‘Wij willen draagvlak creëren voor de introductie van robuuste zaadvaste rassen.’ Dat draagvlak wordt ook bevorderd door op de proeftuinen en in de winkels proeverijen te organiseren, waar klanten kunnen kennismaken met de nieuwe soorten (feitelijk dus oude, vergeten rassen). ‘Voor veel mensen is een wortel gewoon een wortel. Dan is het een eye-opener om te zien dat er verschillende soorten zijn, met heel verschillende smaken.’

6 - Groenen - juni - smaakproef - met klanten in veld  Proeverij in het veld voor Odin-klanten

Via de Facebook-pagina facebook.com/odingraancirkel kunnen geïnteresseerde klanten de groei van twee geselecteerde graansoorten volgen, tot aan het moment dat de broden in de winkel liggen.

‘We gaan ervan uit dat volgend jaar, aan het eind van het project, onze leveranciers een aantal van de nieuwe soorten in hun teeltplan hebben opgenomen. Dat zorgt voor meer biodiversiteit op de velden, en een breder assortiment aan lekkere groenten voor onze klanten.’

Dit is een bericht van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie, een initiatief van VNO-NCW en IUCN NL.

TERUG NAAR NIEUWS