Praktijkvoorbeelden

Fries bedrijventerrein goed voor natuur

22 maart 2016

ECOstyle is de trekker van een bijzonder project in Friesland. Op voormalige landbouwgrond ontwikkelt het een bedrijventerrein met een netto-positieve impact op biodiversiteit. ‘Ik heb al vissen in de beek zien zwemmen.’ Ook internationaal trekt het project aandacht. Op een… Lees verder > >

Ethiopië: meer biodiversiteit bij bonenteelt

11 maart 2016

Tot vorig jaar teelde de Ethiopische partner van groentehandelaar Van Oers United uitsluitend sperziebonen, peulen en sugarsnaps. Dit groeiseizoen zijn de velden meer divers. De groentes worden afgewisseld met stroken koriander, boekweit en sorghum. ‘Zulke vanggewassen bevatten natuurlijke vijanden van… Lees verder > >

Gevelplaten van houtafval

03 maart 2016

Gevelbekleding die gemaakt is uit vezelrijke afvalstromen, honderd jaar meegaat en louter gunstige eigenschappen heeft. Het is de droom van elke aannemer. Nova Lignum uit Dinteloord werkt aan het uitkomen van die droom. Eind dit jaar moet de nieuwe fabriekshal… Lees verder > >

Olifantsgras voor wc-papier

29 februari 2016

Oud papier wordt schaarser, en slechter van kwaliteit. Van Houtum, producent van toiletpapier, wil grondstofzekerheid en komt uit bij olifantsgras. Technisch zijn er geen problemen, maar de business case is nog niet rond. In het Limburgse Swalmen produceert Van Houtum… Lees verder > >

Elektrische boten maken de Biesbosch stiller

04 februari 2016

Het moet weer stiller worden in de Biesbosch. Een bijdrage daaraan leveren de nieuwe elektrische sloepen van Van den Diepstraten Botenverhuur uit Drimmelen. Ook Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw komt met een stille, duurzaam gebouwde rondvaartboot voor rondvaarten in het natuurgebied. Nationaal Park… Lees verder > >

Champignontelers zoeken alternatief voor veen

07 juli 2015

De champignonteelt kan niet zonder veengrond. Omdat de bezwaren groeien tegen het afgraven van de unieke veengronden zoekt de sector naarstig naar alternatieven. Dat valt nog niet mee. ‘Het goede nieuws is dat het lukt om het restmateriaal uit de… Lees verder > >

Hybride vlees zoekt balans tussen oog, smaak en mes

19 juni 2015

Algen en mogelijk ook gras kunnen dierlijke eiwitten, vetten en vezels vervangen in hybride vleesproducten. Vanaf begin volgend jaar willen vleesproducenten Selekt Meat en Sleegers Quality Meat hamburgers, vleeswaren en andere soorten vlees produceren met plantaardige toevoegingen. De belangrijkste vraag… Lees verder > >

Gezonde bodems goed voor bietenteelt

19 juni 2015

De term ‘biodiversiteit’ is velen te onduidelijk, maar iedere boer begrijpt het belang van een gezonde bodem. Bij de verdere verduurzaming van de bietenteelt richt Suiker Unie zich daarom vooral op bodemverbetering. Klanten als Coca Cola en Friesland Campina steunen… Lees verder > >

Vergeten biologische groenterassen terug in de winkel

27 mei 2015

Biologische landbouw zit in de lift, maar het aantal beschikbare rassen voor telers is beperkt. In drie proeftuinen ontwikkelt Estafette Odin een breder aanbod aan zaadvaste groenterassen en granen. Succesvolle soorten liggen binnenkort in de winkel. ‘Meer variatie op het… Lees verder > >