Algenolie moet vis vervangen voor productie Omega-3 capsules

09 december 2015

Testa promoot de productie en het gebruik van omega 3 olie vervaardigd uit algen. Een veel vriendelijker product – voor dier en milieu – dan omega 3 olie uit vis. Testa richt nu de International Ocean Foundation op die de visvangst wereldwijd met een kwart wil verlagen. Op 23 november begint de International Ocean Foundation een campagne om het gebruik van visoliecapsules te verminderen.

Nu nog wordt 30 miljard kilo vis per jaar gevangen voor de productie van visolie. Die wordt onder meer gebruikt voor het maken van capsules met Omega-3 vetzuren. Hetzelfde belangrijke bestanddeel is ook te vinden in microalgen. Door visolie te vervangen door algenolie kan de wereldwijde visvangst uiteindelijk met een kwart worden verlaagd.

Dramatische cijfers
De inname van Omega-3 vetzuren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Voedingsdeskundigen en artsen promoten het gebruik van Omega-3 vetzuren voor jong en oud. Wereldwijd wordt jaarlijks 22,5 miljard kilo vis gevangen om tot visolie te worden vermalen en inclusief bijvangst is dit zelfs 30 miljard kilo vis. In combinatie met de nog altijd groeiende visconsumptie leidt dit tot dramatische cijfers. In de afgelopen 40 jaar is het leven in de oceanen gehalveerd. Alleen al door het vervangen van visolie door algenolie kan de internationale overbevissing met een kwart worden teruggedrongen, concludeert de International Ocean Foundation.

Consumenten bewust maken
Vrijwilligers van de International Ocean Foundation willen met hun actie de consument bewust maken dat voor een verpakking van 60 visoliecapsules 38 vissen het leven laten. De bestanddelen van de ‘alternatieve’ Omega-3 vetzuren op basis van algen zijn exact hetzelfde. Hiervoor hoeven vissers echter alleen maar algen te oogsten.

Kick-off 23 november
De kick-off van de campagne is op 23 november. De eerste doelstelling is om in 90
dagen tijd 100.000 vissen het leven te redden. Op de site www.forourloveoflife.org houdt de International Ocean Foundation bij hoeveel vissen er per dag zijn gered. Ook zoekt de stichting naar ambassadeurs en vrijwilligers om het draagvlak verder te verbreden.

Voor een Youtube film, klik hier
TERUG NAAR NIEUWS